
Regelpromenad Pay&Play, hål 1, 8 och 9. Uppdaterad 2025-05-01. 
 
Det är slagspelsregler (till skillnad från matchspel).  

 
Varje spelare i en slagtävling har själv ansvar att följa golfreglerna så att spelet blir 
så rättvist som möjligt för hela startfältet. Medtävlare och markör i en boll är inte 
domare, men ska säga till om det är en regelsituation som inte går rätt till. 
Om man inte kan reda ut det ska man ta upp det med tävlingsledningen efter 
ronden. Man har också rätt att spela färdigt hålet med två bollar. Mer om det längre 
fram. 
 
En annan viktigt del i golfreglerna är att spela effektivt så att man är redo att slå 

när det är ens tur. De stora tourerna som man ser på TV är tyvärr ingen bra 
förebild.  
 
Läs alltid de lokala reglerna för banan du spelar. Flera av regelfrågorna här kan få 
andra svar beroende på vilka lokala regler som finns eller inte finns. 
 
Plikt hit och dit låter lite negativt och ses kanske som ett straff, men ofta är det helt 
enkelt en möjlighet att köpa sig fri från ett läge som man annars inte kommer 
vidare från. 
 
Allmänt hur en droppning går till: 
Man bestämmer först var man har referenspunkten och mäter sedan ut ett 
lättnadsområde. Både referenspunkt och lättnadsområde bestäms olika beroende 
på vilken regel man använder. Begreppet klubblängd används för att ange 
lättnadsområdet och det är alltid längsta klubban i bagen utom putter, dvs troligen 
en driver. Det är ibland 1 klubblängd och ibland 2 klubblängder som gäller. 
Droppa bollen från knähöjd (knähöjd = utan böjda ben). 
Bollen ska ta mark inom lättnadsområdet utan att träffa någonting annat först och 
stanna inom lättnadsområdet. 
Vid droppning på flagglinjen ska bollen droppas på en punkt på flagglinjen och 
lättnadsområdet blir då en cirkel med radien en klubblängd med punkten där 
bollen tog mark som centrum. 
Om det är en definierad dropp-zon är hela den markerade zonen lättnadsområdet. 
Om bollen rullar ut ur lättnadsområdet måste man droppa om. Om bollen återigen 
rullar ut ur lättnadsområdet ska man placera bollen där den senast tog mark. 

Om bollen, oavsiktligt, först träffar något annat än marken eller landar utanför 
lättnadsområdet är det en felaktig droppning och räknas inte. Gör om, gör rätt, 
utan plikt. 
Om bollen, oavsiktligt, träffar spelaren eller något annat efter att ha tagit mark och 
stannar inom lättnadsområdet är det en giltigt dropp och bollen spelas därifrån. 

 

Definition av Spelfältet 

Spelfältet är hela området för banan utom den Tee man spelar från, på det hål man spelar, alla 

Pliktområden och Bunkrar samt Green på det hål man spelar. 

Alla regler beskriver var regeln gäller och då är den här definitionen väldigt viktig att känna 

till. 



Fråga 1: På tee råkar du stöta till bollen så att den ramlar ner från peggen. Vad ska du 

göra? 

Svar: Bollen var inte i spel än så det är bara att lägga tillbaka den på peggen eller pegga om 

helt om du vill. Ingen plikt. Regel 6.2. 

Fråga 2: Nu slår du en luftmiss så att bollen ramlar av peggen men ligger kvar inom tee-

gränsen. Vad får du göra? 

Svar: Du får välja på att spela bollen som den ligger eller pegga den var som helst inom tee-

gränsen. I båda fallen slår du sedan ditt andra slag, dvs ingen plikt men luftmissen räknas 
som ett slag. Regel 6.2. Definition av tee: En fyrkant mellan tee-markeringarna och inom 2 

klubblängder bakåt från tee-markeringarnas framkant. 

Fråga 3: Vad är plikten för att slå ut från fel tee eller från en plats utanför tee? 

Svar: Det är 2 slags plikt och misstaget måste rättas innan man slår ut på nästa hål. Slagen 

som görs innan felet rättas räknas inte. Om det inte rättas blir man diskad. I slaggolf och 

poängbogey får man max antal slag eller 0 poäng på hålet. 

Fråga 4: Du slår en socket så att bollen träffar din bag som står snett framför tee. Bollen 

studsar tillbaka, träffar dig på vaden och lägger sig sedan på tee. Vad gäller? 

Svar: Ingen plikt för att träffa egen utrustning eller sig själv. Eftersom bollen ligger på din 

tee får du pegga igen var som helst på tee och sedan slår du ditt andra slag. 

Regel 11.1 och Regel 6.2. 

Fråga 5: En spelares boll har hamnat på vägen. Vad gäller? 

Svar: Vägen är ett oflyttbart tillverkat föremål och man har fri dropp. Mät ut referenspunkt 

och droppa en boll inom 1 klubblängd, ej närmre hål. Man måste ta fullständig lättnad, så 

titta om det finns något bra ställe att droppa på, innan du lyfter bollen. Notera att det blir 

olika för höger- och vänsterspelare. Regel 16.1a. 

 
Fråga 6: Bollen ligger a) på, b) nära intill, c) en bit ifrån ett brunnslock, d) så att du behöver 

ha ena foten på brunnslocket. Vad gäller? 

Svar: a) Lättnad utan plikt. b) Om det är fysiskt störande (man riskerar att slå i locket med 

klubban) är det lättnad utan plikt. c) Om det bara är mentalt störande, ingen risk att slå i 

locket, är det ingen lättnad. d) Lättnad utan plikt. 
När man får lättnad är det samma förfarande vid droppning för alla onormala 

markförhållanden (tillfälligt vatten, MUA, hål grävt av djur, tillverkade oflyttbara föremål). 

 

Fråga 7a: Bollen ligger nära 150-pinnen. Du kan inte svinga åt det håll du vill utan att 

klubban går i stolpen. Vad har du för alternativ? 

Svar: Eftersom stolpen är väldigt fast förankrad i marken (kan inte med lätthet lyftas) är 
den enligt definition ett oflyttbart tillverkat föremål. Regel 16.1b ger dig lättnad när 150-

pinnen är i vägen för din stans eller din rimliga avsedda sving. Ta ut referenspunkten 

genom att måtta med den klubba som du skulle ha använt om stolpen inte varit där. 

Droppa därefter inom 1 klubblängd (använd längsta klubban) ej närmre hål. Måste vara 

fullständig lättnad. 

 
Fråga 7b: Samma stolpe som i fråga 7a, men nu ligger bollen en bit ifrån och stolpen är i 

vägen för din bollbana. Har du fortfarande fri dropp? 

Svar: Nej. Bara lättnad för din stans eller din avsedda sving, Regel 16.1b. 

 

 
Fortsättning på hål 8 vid dammen framför gamla tee 

 

Fråga 8: Bollen ligger utanför markeringarna för pliktområdet men en röd pinne är störande. 

Får man göra något åt det? 

Svar: Om pinnen är lätt att lyfta är den ett flyttbart föremål och man får ta bort den. Regel 

15.2a. För att hjälpa till att ta hand om banan, var noga med att sätta tillbaka den på 
samma plats. 
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Fråga 9: Bollen har försvunnit ner i vattnet i dammen som är markerat med rött. Vad har 

man för alternativ? 

Svar: Droppa utanför pliktområdet med ett slags plikt. Det finns 3 alternativ: 

- inom 2 klubblängder ej närmre hål  

- på flagglinjen så långt tillbaka som man vill 
- slå om från föregående plats.  

Regel 17.1.  
 

Fråga 10: Bollen har istället stannat på gräset, men inne i pliktområdet som är markerat 

med röda pinnar. Vad har man för alternativ? 
Svar: Samma som i fråga 9 och man kan också välja att spela bollen som den ligger. Regel 

17.1. Det är tillåtet att plocka bort lösa naturföremål och grunda klubban innan slaget, men 

om man rubbar bollens läge är det ett slags plikt och den ska återplaceras.  
 

Fråga 11: Om man väljer att försöka slå bollen från pliktområdet men misslyckas med 

slaget så att bollen försvinner i vattnet, vad kan du göra? 
Svar: Regel 17.2a låter dig droppa utanför hindret med ett slags plikt, antingen inom 2 

klubblängder, på flagglinjen eller därifrån senaste slaget utanför vattenhindret slogs. Slaget 

från pliktområdet ska förstås också räknas. 

Fråga 12: Du har droppat inom 2 klubblängder vid diket och bollen stannar ok enligt 

reglerna och utanför pliktområdet, men så nära att du själv behöver stå med ena foten i 
hindret för att kunna slå. Ska du droppa om? 

Svar: Bollen är i spel och du får inte droppa om. Regel 17.1. 

Fråga 13: Antag att du inte vet vad som gäller i fråga 12 utan du tänker att du kanske ska 

droppa om. Du kan då spela två bollar på hålet. Regel 20.1c(3).  

Det går till så här: 

- Du säger till att du vill spela två bollar och vilken du vill räkna som korrekt 
- Droppa en som att du skulle droppa om och spela den 

- Spela också den första där du står i pliktområdet 

- Räkna slagen på varje boll och notera båda scorerna, även om dom är lika 

- Meddela tävlingsledningen innan du lämnar in scorekortet hur du har gjort 

Tävlingsledningen avgör vilken score som ska räknas. I det här fallet blir det den som du 

inte droppade om, eftersom den andra inte var rätt enligt reglerna.  

Fråga 14a: Din boll ligger på fairway (spelfältet) och när du ställer upp dig för att slå råkar 

du stöta till bollen så att den flyttar sig ett par cm. Vad gäller? 

Svar: Återplacera bollen med ett slags plikt för rubbad boll. I det här läget var det helt klart 

du själv som orsakade att bollen rubbades. Regel 9.4. 

 
Fråga 14b: Din boll ligger stilla på fairway (spelfältet) men medan du tar fram din klubba ut 

bagen (en bit ifrån bollen) rullar den iväg ett par cm. Vad gäller? 

Svar: I det här fallet går det inte med säkerhet säga att det var du själv eller någon annan 

som rubbade bollen. Då säger reglerna att det var naturkrafter som orsakade att bollen 

rubbades och bollen ska spelas som den ligger. Ingen plikt. Regel 9.2b. 
 

Fråga 15a: Bollen har lagt sig på en handduk som någon har tappat. Hur gör man? 

Svar: Flyttbart tillverkat föremål får man ta bort. Nu när bollen ligger i/på ska man markera 

referenspunkten rakt under där bollen låg på föremålet. Droppa utan plikt inom en 

klubblängd i samma område på banan som referenspunkten och inte närmre hål. 

 
Fråga 15b: Om bollen istället ligger intill en vattenflaska och rullar iväg när man tar bort 

flaskan. Vad gäller? 

Svar: Ingen plikt när man tar bort ett flyttbart tillverkat föremål, men bollen måste 

återplaceras om den rubbats. Notera att man här återplacerar och i förra frågan droppar. I 

förra frågan låg inte bollen på marken och hade alltså ingen punkt att återplaceras på. 
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Fråga 16: Ditt slag hamnar i det lite högre gräset och du råkar trampa på den när du letar. 

Vad ska du göra? 

Svar: Återplacera bollen i så lika läge som man tror att det ursprungliga läget var, även i 

höjdled. Dvs, om den låg lite djupt i gräset ska den göra det efter återplaceringen också. 

Ingen plikt när man oavsiktligt rubbar bollen under letande. Regel 7.4. 
 

Fråga 17a: Du slår din boll ut i ruffen. Du hittar direkt en boll som du tror är din och spelar 

på den. När du går framåt hittar du din egen boll. Vad ska du göra nu? 

Svar: Det är spel på fel boll. Du måste rätta ditt misstag genom att spela din egen boll. 2 

pliktslag ska läggas till scoren men slagen på fel boll räknas inte. Regel 6.3c. 
Om du inte rättar misstaget innan du slår ut från nästa tee (eller lämnar sista green) är du 

diskad. I slaggolf eller poängbogey blir det max-slag resp 9 poäng på hålet. 

Fråga 17b: Vad borde du ha gjort från början för att slippa pliktslagen i fråga 17a? 

Svar: Försäkra dig om att det är din boll som du har hittat (du har väl ritat något märke på 

den?) Om märket inte syns utan att lyfta bollen är det tillåtet enligt Regel 7.3 att lyfta den 

eller snurra på den. Då är det viktigt att först markera bollens läge, även om du bara 
snurrar på den, för att inte få 1 slags plikt för rubbad boll. Bollen får inte rengöras (mer än 

att det går att se märkningen om det behövs). Om det var din boll måste den återplaceras 

om du lyfte den. 

Fråga 18: Bollen ligger tätt intill en trädstam. Vad kan du göra? 

Svar: Spela bollen som den ligger eller förklara den ospelbar enligt Regel 19.2 och droppa 
med 1 slags plikt. Droppningsalternativen är inom 2 klubblängder från bollens läge ej 

närmre hål, på flagglinjen eller slå en ny från föregående plats. 

 

Fråga 19: När du har droppat bollen rullar den åt sidan, lite ut ur lättnadsområdet. Du 

skulle då egentligen droppa om men glömmer bort det och spelar bollen. Vad gäller? 

Svar: Det är spel från fel plats. Du får 2 pliktslag och du ska spela färdigt hålet utan att 
rätta misstaget eftersom det inte var ett allvarligt brott. Se Regel 14.7b. 

 

Fråga 20: Om istället bollen i fråga 20 rullar tillbaka mot trädet men är fortfarande kvar i 

lättnadsområdet och ospelbar, vad gäller då? 

Svar: Då är det en giltig dropp och bollen ska spelas som den ligger. Om det inte går kan 
man igen förklara den ospelbar och droppa med 1 slags plikt enligt de alternativ som 

beskrivs i Regel 19.2. Lärdom: Kolla alltid noga var man kan droppa utan att det är risk för 

att bollen rullar till ett dåligt läge.  

 

Fråga 21: Nu ligger din boll på gränsen till out intill en out-pinne. Vad gäller? 

Svar: Bollen är out när hela bollen är out, dvs ingen del av bollen syns innanför linjen 
mellan insidan av två out-pinnar. Man får inte flytta en out-pinne och det är heller ingen fri 

dropp för outpinnar. Se definitionen Föremål för banans gräns. 

Fråga 22: Din boll ligger nära en out-markering som har elstängsel monterat på stolpen. 

Vad gäller? 

Svar: Det är normalt ingen lättnad för out-pinnar, men eftersom elstängslet är monterat på 

out-pinnarna har VKGK en lokal regel för elektriskt gränsstaket. 
Då gäller att om bollen ligger inom 2 klubblängder från el-stängslet får spelaren ta lättnad 

utan plikt. Som referenspunkt används punkten som är två klubblängder från stängslet och 

är på samma avstånd från hålet som bollens läge. Lättnadsområdet är sedan 1 klubblängd, 

ej närmre hål. Se VKGKs lokala regler. 
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Fråga 23: Mitt på fairway är det så blött vid din boll att det kommer fram vatten när du 

ställer dig för att slå. Måste du helt enkelt gilla läget? 

Svar: Nej. Du får fri dropp för tillfälligt vatten (onormalt banförhållande). Du får inte trampa 

och pressa fram vatten utan bara ta vanlig stans. Lättnadsområdet är inom en klubblängd 

från referenspunkten, ej närmre hål. Regel 16.1 + definition av onormalt markförhållande 

och tillfälligt vatten. Referenspunkten är närmaste punkt där bollen kan ligga torrt och man 

inte står i vatten när man måttar med en klubba som man vill använda för detta läge. 

Observera att man måste hitta en plats med fullständig lättnad.  

Fråga 24: Din boll har hamnat i pliktområdet, intill trumman under vägen över diket. Har 
du då fri dropp från trumman? 

Svar: Man har inte fri dropp för oflyttbart tillverkat föremål i ett pliktområde, Regel 16.1a. 

De vanliga droppningsalternativen enligt Regel 17.1 gäller. Du får också såklart välja att 

spela bollen som den ligger. 

Fråga 25: Din boll har satt sig ospelbar alldeles intill bunkerväggen. Var får du droppa? 

Svar: Enligt Regel 19.3 får du droppa med 1 slags plikt i bunkern inom 2 klubblängder eller 
på flagglinjen, fortfarande i bunkern, eller från den plats varifrån du slog slaget. Dessutom 

finns ett alternativ att med 2 slags plikt droppa på flagglinjen utanför bunkern. 

Fråga 26: Om bollen istället ligger i en vattenpöl i bunkern, vad gäller då? 

Svar: Enligt Regel 16.1 får du fri dropp i bunkern inom 1 klubblängd från närmaste punkt 

för fullständig lättnad. Om det inte finns en sådan referenspunkt får man i en bunker hitta 
en för största möjliga lättnad. Man kan också välja att droppa utanför på flagglinjen med 1 

slags plikt. 

 

Fråga 27: En boll har hamnat i greenbunkern där den lägger sig mot en kratta. Får 

spelaren ta bort krattan? Vad händer om bollen börjar rulla när stödet av krattan tas bort? 

Svar: Ja, man får ta bort krattan enligt Regel 15.2a. Om bollen rör sig ska den återplaceras 
utan att tryckas ner i sanden. Om den inte vill ligga kvar försöker man hitta en punkt så 

nära som möjligt där den ligger stilla. Ingen plikt. Om ingen sådan punkt kan hittas måste 

man förklara bollen ospelbar och droppa på flagglinjen utanför bunkern med 2 slags plikt. 

Tänk på detta för att hitta bästa platsen att lägga tillbaka en kratta i en bunker. 

 

Fråga 28: Det ligger en liten kvist nära bollen i bunkern. Vad får man göra? 

Svar: Du får ta bort ett löst naturföremål i bunker utan att rubba din boll. Om bollen 

rubbas får du ett slags plikt. Regel 15.1a och 15.1b. 

Fråga 29: Du har markerat din boll på green, lyft och lagt tillbaka den så att den ligger 

stilla. Då flyttar sig bollen en bit, antingen pga en vindpust eller att greenen lutar.  

Svar: Eftersom du hade lyft och återplacerat din boll innan bollen ändrade läge ska du 

återplacera den. Om punkten inte är helt känd får man göra en så bra uppskattning som 

möjligt. Om du inte hade markerat och lyft bollen någon gång innan detta hände ska bollen 

spelas från det nya läget. Regel 13.1d. Notera att det är på green, inte på spelfältet. Jämför 

med fråga 14b. 

Fråga 30: Du råkar knuffa till din boll med puttern när du ställer upp dig för att putta. Vad 
gäller? 

Svar: Eftersom det var oavsiktligt ska du återplacera bollen utan plikt. Uppskatta läget så 

gott det går. OBS! Detta gäller endast på green. Om du hade orsakat att bollen rubbas 

annat än på green får du ett pliktslag och bollen ska även då återplaceras. Regel 13.1d (på 

green), Regel 9.4b (annat än på green). 

Fråga 31: Din medtävlare har tagit ur flaggan och lagt den på green en bit från hålet. Du 

puttar en lång putt, men lite för snett så att bollen träffar flaggstången. Plikt eller inte? 

Svar: Förutsatt att det var oavsiktligt och inte menat att ta hjälp av stången är det ingen 

plikt och bollen ska spelas som den ligger. Regel 13.2. 
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Fråga 32: Om en medtävlare i fråga 31 ser vad som håller på att hända springer fram och 

lyfter undan flaggstången, är det då plikt för någon? 

Svar: Ingen plikt. Det är tillåtet att flytta spelarnas utrustningar eller flaggstången när den 

är passad, borttagen eller upplyft. Regel 11.3.  

 

 

Hål 9 på hemväg 

 
Fråga 33: Bollen går mot högt gräs och kan bli svår att hitta. För att spara tid bör man då 

slå en provisorisk boll. 

Svar: Om man tror att bollen kan vara förlorad eller out-of-bounds men inte i ett 
pliktområde kan man slå en provisorisk boll för att spara tid. Tala tydligt om att det är en 

provisorisk. Den provisoriska bollen blir bollen i spel om man inte hittar den första bollen på 

banan inom 3 minuter eller slår ett slag på den provisoriska bollen från en plats som är 

närmre hål än den ursprungliga bollen förmodas vara. Regel 18.3. (Med förmodas vara 

menas att man bestämmer om en provisorisk boll är i spel eller ej som om första bollen 

hittats där man trodde den skulle vara, även om den har studsat iväg mycket längre från 
green och hittas där.)  

 

Fråga 34: Bollen är pluggad i semi-ruffen. Vad gäller? 

Svar: Det är fri dropp för pluggad boll på hela spelfältet, Regel 16.3, om det inte är något 

annat förhållande som gör att bollen inte går att spela (t ex bollen ligger intill en sten eller 
inne i en buske). Bollen är pluggad när den ligger i sitt eget nedslagsmärke och en del av 

bollen är under markytan. Referenspunkt alldeles bakom nedslagsmärket och 

lättnadsområdet inom en klubblängd, ej närmre hål. 

 

Fråga 35: Du tänker dig inte för utan droppar för pluggad boll precis innanför 2 

klubblängder men kommer på det innan du spelar bollen. Vad händer nu? 
Svar: Bollen är satt i spel, men enligt Regel 14.5 får man rätta till sitt misstag innan man 

spelar bollen. Det innebär att du kan droppa om inom det korrekta en klubblängd, utan 

plikt. Om du inte rättar misstaget innan du spelar bollen är det spel från fel plats och ger 2 

slags plikt. 

 

Fråga 36: Antag att man droppar en boll på spelfältet i en sluttning och den ligger stilla, 
men sedan efter en liten stund rullar iväg in i en bunker, ett pliktområde eller in på green, 

dvs till ett annat område av banan. Då ska bollen återplaceras utan plikt. Regel 9.3 
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